Ja fa uns anys que vam optar per introduir la raça Pirenaica -o Pirinenca- al nostre ramat. El primer escabot el vam anar a buscar al Pirineu Aragonès, perquè és allà on n'han quedat més ramats i on té la seu l'associació que en fomenta la conservació i reintroducció (ARACRAPI). Durant les últimes dècades el cens d'aquesta raça havia baixat de manera alarmant i així va ser que un grup de ramaders del Pirineu d'Osca va fundar l'associació. Tot i així l'any 2017 el cens total comptava amb 33 explotacions repartides entre Aragó, Navarra, Castella Lleó i Catalunya. Entre totes compten amb un total de 212 mascles censats i 2.263 femelles.
|
Abeurant-se |
La raça Pirenaica que conservem a la banda sud dels Pirineus es caracteritza per la seva rusticitat i la seva morfologia completament adaptada al medi. Físicament són de color negre amb determinades parts de color blanc: la part baixa de les potes, la panxa, sota la cua, part de les orelles, les dues línies de la cara i una taca a la galta. El pèl acostuma a ser llarg i abundant. Els animals de tots dos sexes solen a tenir barballoles penjant del coll i acostumen a tenir cornes o banyes. En els mascles es dirigeixen cap a enrera i cap a fora i la majoria de femelles les tenen en forma d'arc cap enrera. Generalmetn els mascles tenen barba i les femelles poden tenir perilla.
|
Exemplar amb els principals trets morfològics |
|
Tot pasturant |
Sempre s'ha considerat una raça mixta -apte per a la producció tant de carn com de llet-, però els ramats actuals conservats a l'Aragó n'explotaven només la seva aptitud càrnia. Des de fa poc, uns quants ramats que treballem amb cabres pirenaiques hem optat per desenvolupar també la seva aptitud làctia. En general, les cabres produeixen molt poca quantitat de llet, especialment si es comparen amb d'altres cabres de races més lleteres, com per exemple l'Alpina. Tot i així és una llet molt més rica en greix i proteïna, components de la llet que influeixen directament en la producció de formatge.
|
Perfectament adaptada al medi |
Després d'uns quants anys treballant amb aquesta raça podem afirmar que n'estem molt contents. Per una banda respectem la cabra autòctona i per altra contribuïm a fomentar-ne la seva recuperació. A més a més, la qualitat del cabrit i de la llet -que transformem en mató i en diferents tipus de formatge- ens aporta una satisfacció addicional que esperem compartir amb tots vosaltres!
|
Mató de llet de cabra pirenaica |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada