divendres, 11 de novembre del 2016

ANEM DE FIRA!

El cap de setmana passat vam participar a la Fira de Tardor de Sort. Ens agrada molt anar-hi perquè bàsicament és una fira d'ovelles, així que no està de més portar-hi unes quantes cabretes. Al Pallars Sobirà hi ha molt poques explotacions que es dediquin únicament al cabrum. En trobem a Arestui, Cassibrós, Esterri de Cardós, Gavàs, Lladrós, Llavorsí, Vilamur i València i des de fa poc, hi ha un petit escabot també a Surp.

Cabres, cabrits i boc a Fira de Sort
La fira, com dèiem, està dedicada a l'ovella Xisqueta. D'aquestes sí que n'hi ha al Pallars ja que la xisqueta és una raça autòctona catalana, molt rústica, que la fa ideal per a l'aprofitament forestal pirinenc. Aquesta raça és menuda i robusta. Té el cap petit i sense banyes. Se la coneix per les taques negres als ulls, morro, potes i a l'extrem. És molt apreciada per la carn del corder i recentment, des d'Obrador Xisqueta s'ha fet una gran feina per revaloritzar-ne també la llana.

Exemplars d'ovella xisquesa
Esperem seguir participant a les properes fires. A banda de donar a conéixer la raça, la nostra feina i fer difusió, les fires són molt importants també per a fomentar i enfortir les relacions socials del sector primari.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada